Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/b/8/9/offerfeestantwerpen.be/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2339 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/b/8/9/offerfeestantwerpen.be/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2343 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/b/8/9/offerfeestantwerpen.be/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3169 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/b/8/9/offerfeestantwerpen.be/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php:2339) in /customers/b/8/9/offerfeestantwerpen.be/httpd.www/wp-content/plugins/google-apps-login/core/core_google_apps_login.php on line 453 FEDERATIE VAN MAROKKAANSE MOSKEEËN IN VLAANDEREN (FMV) Antwerpen, 27 december 2018. – Offerfeest Antwerpen
Avis du Conseil des Théologiens des musulmans de Belgique Concernant la fête du sacrifice de l’année 1436/2015
7 mei 2019
Show all

FEDERATIE VAN MAROKKAANSE MOSKEEËN IN VLAANDEREN (FMV) Antwerpen, 27 december 2018.

FEDERATIE VAN MAROKKAANSE MOSKEEËN IN VLAANDEREN (FMV)
Antwerpen, 27 december 2018.
BERICHT AAN DE MOSLIMGEMEENSCHAP IN VLAANDEREN In de naam van Allah de Barmhartige, de Genadevolle. ONDERWERP: Verbod op onverdoofd slachten van kracht op 1 januari 2019. In Vlaanderen gaat op 1 januari 2019 een verbod op onverdoofd slachten in voege. Kleine herkauwers (schapen, geiten, konijnen,…) en pluimvee (kippen, kalkoenen, …) mogen vanaf dan alleen nog maar geslacht worden met voorafgaande elektronarcose, waardoor volgens de Vlaamse Regering het verdoofde dier ongevoelig wordt voor pijn. Bij kalveren en runderen moeten de slachters in slachthuizen vanaf 1 januari 2019 het systeem van de POST-CUT-STUNNING toepassen. Dit is een methode waarbij het dier meteen na de halssnede wordt verdoofd. Deze beslissing geldt enkel voor de regio Vlaanderen. Voor het Gewest Brussel is er nog geen wettelijke verandering. In het Gewest Wallonië, zal onverdoofd slachten verboden worden vanaf 1 september 2019. De Federatie van Marokkaanse Moskeeën in Vlaanderen (FMV) wil met dit schrijven de gehele moslimgemeenschap in Vlaanderen informeren over de gewijzigde wettelijke basis in Vlaanderen. De Federatie wil hierbij eveneens de volgende ondernomen acties, door de verschillende geledingen van de Moslimgemeenschap in België benoemen:
• De Raad van Theologen van de Moslimexecutieve heeft in februari 2010 een FATWA-RAPPORT uitgegeven waarbij het onverdoofd slachten als de correcte islamitische methode wordt geacht. Dit werd ook meermaals verdedigd bij de bevoegde Vlaamse minister, steeds in samenspraak met het bestuur van de Moslimexecutieve.
• In september 2014 heeft de Vlaamse minister voor dierenwelzijn aangekondigd dat de Vlaamse regering het onverdoofd slachten wil verbieden op tijdelijke slachtvloeren tijdens het offerfeest en later in de Vlaamse slachthuizen.
• Op basis van deze aankondiging werd door de Moslimgemeenschap een platform van Moslimorganisaties opgericht, bestaande uit alle moslimgemeenschappen in Vlaanderen om het onverdoofd slachten te verdedigen. Dit platform heeft een raadsman aangesteld om de belangen van de Moslimgemeenschap te verdedigen aangaande het onverdoofd slachten. Er werd o.a. een klacht ingediend bij de rechtbank in Brussel en eveneens bij de Raad van State. Momenteel loopt er een klacht bij het Grondwettelijk Hof te Brussel.
• Op 7 juli 2017 werd door de Vlaamse regering een decreet goedgekeurd en gepubliceerd om onverdoofd slachten bij wet te verankeren vanaf 1 januari 2019.
Met dit schrijven vonden wij het nuttig om de Moslimconsument te informeren over de gewijzigde situatie in Vlaanderen.
Wij danken u en groeten u met de islamitische groet, Assalamou 3alaykoum wa Rahmatoe Allah.
Voor het bestuur van de Federatie van Marokkaanse Moskeeën in Vlaanderen. Een koepelorganisatie van Marokkaase moskeeën in de provincies Antwerpen, Oost en West Vlaanderen en Vlaams Brabant.
Antwerpen, 27 december 2018.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien − 1 =